maandag 14 april 2014

Bibliothecaris als content curator

Jan de Waal
20-09-2011
Bibliothecaris als content curator ‘Een content curator is iemand die doorlopend relevante informatie over bepaalde onderwerpen vindt, beoordeelt, verrijkt en deelt met zijn omgeving.’1 Mediawijsheid stop niet na 23 dingen. Dit jaar zou iedereen zich bezig moeten houden met ‘23 dingen op de iPad’. De komende tijd is het belangrijk om te leren omgaan met de ‘30 tools van de content curator’.
Het vak van de papieren bibliothecaris gaat over naar de digitale bibliothecaris. Onze bronnen staan voortaan online. Het internet is een totaalbron geworden van een constante stroom van nieuwe data en informatie. Bij het stroomlijnen, begrijpelijk maken en bij elkaar brengen van deze informatie, is een taak voor de digi-bibliothecaris weggelegd. Om zonder commerciële belangen maar handelend vanuit algemeen belang, met kennis en passie de verzamelde informatie weer ter beschikking te stellen. 
Bibliotheken kunnen gebruik gaan maken van professionele diensten zoals HowardsHome. Deze dienst gebruik ik al jaren, omdat zij sinds 1995 het nieuws voor startpagina.nl verzorgen. Het nieuws over e-books stroomde automatisch binnen op mijn e-book.startpagina.nl. Via een tooltje heb ik hiervan een automatische Twitterfeed gemaakt op @ereading_4all. Zij doorzoeken zo’n 5000 Nederlandstalige bronnen en ruim 35.000 buitenlandse bronnen. Ik denk dat zij de branche goed kunnen helpen met kennisverrijking. Bijvoorbeeld alle online mediawijsheidartikelen uit binnen- en buitenland verzamelen en iedere dag afleveren als een online nieuwsbrief. Natuurlijk is het leuk om zelf belangrijke artikelen te vinden en dat op Twitter, Facebook of Google+ als een belangrijke vondst te melden. Maar HowardsHome vindt er meer. Natuurlijk blijft het hiernaast voor iedere bibliothecaris een sport om nog andere artikelen te vinden die niet automatisch gevonden worden. 

Content curation
In hun nieuwsbrief vond ik een mooie beschrijving (en neem deze volledig over) van ‘wat een content curator is en doet’:
Identificeren van relevante content Sommige mensen zijn structureel goed geïnformeerd over wat zich op bepaalde vakgebieden afspeelt. Dit doen zij door een goed ontwikkeld netwerk, via e-mail, Twitter, HowardsHome, rss feeds en andere informatiebronnen. Een goede (content) curator is zeer bedreven in het vinden en selecteren van deze informatie en is vaak als eerste op de hoogte.
Classificeren, beoordelen en verrijken van content Wanneer een interessant artikel, tweet of blogpost is geïdentificeerd, is de curator in staat om deze te voorzien van commentaar en/of deze zo te categoriseren en te bewerken dat deze relevant wordt voor zijn omgeving. De waarde die hij toevoegt, is essentieel; alleen al het feit dat hij/zij deze informatie vanuit zijn expertise en autoriteit selecteert, levert toegevoegde waarde op.
Delen van content Een curator houdt nuttige informatie niet voor zichzelf, maar is bedreven in het delen van deze informatie met zijn omgeving. Waar dit tot voor kort via e-mail en de (interne) nieuwsvoorziening ging, is het door de komst van onder andere Facebook, Twitter en LinkedIn-groepen makkelijker geworden om content te delen.
Iedereen die op Twitter, Facebook of Google+ zit en informatie over onderwerpen deelt, is al een content curator. Maar de laatste tijd verschijnen steeds meer tools om dit mooier te presenteren. Wie een iPad bezit, zal zeker de app Flipboard kennen. Dit programma zet tweets of facebookberichten om in informatie en presteert het als een soort tijdschrift. Je kunt twitteraccounts van anderen invoeren en op die manier personen of instellingen volgen. Belangrijk is dat de tweets veel links bevatten.
Een andere manier om informatie te bundelen is Paper.li, waarbij de informatie als een soort krant wordt gepresenteerd. Een voorbeeld: http://paper.li/digibieb . Sinds kort is er ook Scoop.it. Dit nog in beta zijnde programma zoekt bronnen bij elkaar en de samensteller kiest welke bron gepresenteerd gaat worden in een soort online tijdschrift. In een kort filmpje van twee minuten wordt direct duidelijk hoe scoop.it werkt. Mooie Nederlandstalige Scoop.it-voorbeelden zijn:
- http://www.scoop.it/t/innovative-libraries
- http://www.scoop.it/t/trends-in-bibliotheken/
- http://www.scoop.it/t/blokboek-e-zine
- http://www.scoop.it/t/e-books-en-e-readers/

Tools
Het online tijdschrift www.netties.be wees mij op een aantal tools voor de content curator (die ik hieronder overneem), zoals2:
Storify is een manier om verhalen te vertellen door middel van sociale media als tweets, gecombineerd met video's en foto's. Je zoekt de verschillende sociale netwerken af en verzamelt de verschillende elementen in je story of verhaal. Je kunt de elementen ook in een andere volgorde zetten en tekst toevoegen om alles in een context te zetten. Zie: http://storify.com/
Het hierboven al genoemde Scoop.it. Met deze dienst, die momenteel in besloten bèta is (invitatie moet je aanvragen), kun je via een dashboard verschillende stromen beheren: rss feeds, websites, bepaalde accounts bij de sociale media. Je geeft trefwoorden in en kunt de berichten beperken tot een bepaalde tijdsperiode. Scoop.it zorgt dan voor de rest en bezorgt je een stroom informatie over een bepaald onderwerp. Zie: http://www.scoop.it/
Evri is een tool om nieuws te ontdekken, niet om zelf een stream te creëren. De site verzamelt nieuws rond een bepaald onderwerp, om je zo te helpen het nieuws te selecteren. Zie: http://www.evri.com/
Blogbridge is een dienst om informatie te verzamelen, het is een hulpmiddel om je eigen rss feeds beter te beheren. Alle info van die feeds en van blogs worden in een mooie organizer gestopt. Zie: http://www.blogbridge.com/
Keepstream werkt alleen met Twitter en wel met jouw tweets, die je kunt organiseren in verzamelingen rond een bepaald onderwerp. Een verzameling tweets kun je dan bijvoorbeeld in een blogpost verwerken. Ook handig als archief voor je tweets. Zie: http://keepstream.com/
Wie een totaaloverzicht wil zien van zo’n 30 content curator tools, moet beslist dit artikel op de website Web Ad.vantage lezen.

Het vak van bibliothecaris krijgt door het voortdurend verzamelen van digitale content en dit weer doorgeven een heel andere dimensie.

Tekst: Jan de Waal

Bronnen:
1. Content Curation; Iedereen is redacteur (HowardsHome)
2. Netties.be

Meer informatie:
- http://wordgrrls.com/2011/08/are-you-a-content-curator/
- http://www.coopr.nl/blog/5-mediageneraties-en-haar-curatoren/


21

Reacties op dit artikel (3)

Wim Keizer
23-9-2011 18:10
Aangezien ik doorlopend relevante informatie over de bibliotheekvernieuwing vind, beoordeel, verrijk en deel met mijn omgeving, ben ik dus een soort "content curator" op dit gebied. -;)

Ook wel bibliojournalist genoemd.


Jan de Waal
21-10-2011 15:06
Ook flipboard alleen op de iPad is bezig met content curator ze zijn op zoek naar  "curating cool curators"   http://inside.flipboard.com/2011/10/09/were-curating-cool-curators-and-want-more/

Ik blijf het een belangrijke ontwikkeling vinden waarmee bibliotheken aan de slag moeten gaan.
Annemarijs
14-1-2012 16:13
Content curators met behulp van enkele kekke apps (Scoop.it, Paper.li en Flipboard) zullen hoe langer hoe meer ons informatievoorzieningterrein gaan bepalen. Zelf uitgeven en informatie op maat verzamelen en verspreiden gaat in 2012 een nog hotter item worden.

Geen opmerkingen: