maandag 14 april 2014

Tablets in de bibliotheek

Jan de Waal
28-01-2011
Tablets in de bibliotheek 2011 is het jaar van de tablet-pc. De iPad 2 verschijnt dit jaar en zal voorlopig nog wel de publiekslieveling blijven. Maar vooral de Android tablets van diverse fabrikanten, met Google’s Android 3.0, gaan massaal aangeschaft worden en men verwacht dat deze Androids de Apples gaan overtreffen. Zeker is dat tablet-pc’s veel diverse diensten in bibliotheken gaan ondersteunen.
Inzet van tablets in de bibliotheek
Met de iPad hebben diverse bibliotheken in 2010 al ervaring opgedaan. Het Brabantse project waarin 100 iPads uitgedeeld zijn aan bibliotheekmedewerkers, leveren leuke en leerzame projecten op. Geen verrassende maar wel succesvolle ideeën voor zowel de bibliotheken als de gebruikers. De projecten zijn allemaal te bekijken op de website van de Brabantse Netwerkbibliotheek. In 2011 gaan deze iPad-experimenten door en zullen de meeste bibliotheken activiteiten gaan ontwikkelen rondom of met de iPad 1 en iPad 2.

Mogelijkheden iPad 
Rondlopen met een iPad door de bibliotheek is wel stoer, maar voor veel collega’s is de huidige iPad nog iets te zwaar en te groot. Praktisch gezien is deze iPad niet echt geschikt voor wandelende bibliothecarissen. De iPad 1 bevat geen barcodescanner, geen rfidscanner en geen flash. Wel handig in gebruik zijn de negen browserschermen waarin de catalogus, Wikipedia en Google staan. Daarbij is een iPad van 500 euro net iets te duur om zomaar te laten slingeren. De iPad 2 zal wel een camera krijgen en misschien komt er een kleinere iPad van 7 inch naast de huidige 10 inch. Maar dat is het grote ‘Applegeheim’.

Mogelijkheden Androids
Android tablets zijn kanshebber om in 2011 de ‘wandelende tablet’ te zijn voor het inlichtingenwerk. Diverse fabrikanten gaan deze tablets ontwerpen, hierdoor krijgen we allerlei variaties in vorm en uitvoering. Er zullen kleine dunne modellen op de markt komen, mogelijkheden om barcodes te scannen en multi-tasking programma’s. Je kunt dan twee of meer programma’s open houden. Android tablets met een versie 2.2 en het liefst 3.0 besturingssysteem zijn er in alle vormen en maten: kleine 7 inch of grotere 10 inch. De prijzen variëren van 150 tot 750 euro. Voordeel of nadeel is dat iedere fabrikant weer een iets ander model uitbrengt: met een betere camera of kwaliteit scherm, of extra sensoren. Echter de mogelijkheden van het besturingssysteem blijven gelijk. Ervaring en onderzoek zullen moeten uitwijzen welke Android tablet het meest geschikt is voor inzet in bibliotheken en misschien wordt het toch een kleinere, beter draagbare iPad 2 met camera?

De mogelijkheden van Android 3.0 op bijvoorbeeld de Xoom zijn goed te zien in de compilatie van drie filmpjes die ik heb samengesteld: Van de ‘10 geboden’ tablet naar de ‘Google’ tablet.

Tekst: Jan de Waal 
www.twitter.com/digibieb

Geen opmerkingen: